Google+ Badge

Thursday, December 23, 2010

2010 Christmas Quiz


It's educational trivia day on the blog. Time for some Christmas questions to quiz those in the holiday spirit. As with most trivial pursuits, the quiz provides answers that may be challenged; however, that is half the fun. So, nip your eggnog and give this 20 question entry a try. Good luck. Answers are provided after the questions. Feel free to record your scores. Merry Christmas, all.


Questions

1. ___ Symbolizing the prayers and praises of the faithful as well as Christ's sacrifice and the divine name of God, Frankincense is the purest of 

a. incense,  
b. linen,  
c. oils,  
d. jewels.


2. ___ Named for its bitter taste and symbolizing the Suffering Savior, the Great Physician, and Christ's human nature, myrrh is an aromatic gum resin used to make ointments and

a. teas,  
b. perfumes,  
c. disinfectants,  
d. poisons.
 
3. ___ One of the holiday's best-loved songs, "The Twelve Days of Christmas," marks the longest holiday in the Christian calendar -- the time between Christmas Day and Epiphany, celebrated on January 6. Epiphany is a Christian feast celebrating the manifestation of the divine nature of Jesus to the Gentiles as represented by

a. the Magi, 
 b. the Trinity,  
c. the Virgin Mary, 
d. the appearance of the angel Gabriel.


4. ___ Some people think of Xmas as a contemporary, sacrilegious abbreviation of the word Christmas. On the contrary, the first letter of the word ________ (fill in) in the Greek language is chi, which is identical to the modern Roman alphabet's X.

a. Mary,  
b. God, 
c. Virgin,  
d. Christ.  

5. ___ Americans did not have a detailed description of St. Nicholas until they viewed a drawing of him included in the 1809 publication A History of New York. The drawing was created by


a. Johnathan Edwards,  
b. James Fenimore Cooper,  
c. Washington Irving, 
d. Norman Rockwell.




6. ___ Before you sing, "Now bring us some figgy pudding," it might be helpful to know exactly what you are requesting. Figgy pudding is an English dish similar to

a. mincemeat pie,  
b. mulled wine,  
c. bread pudding,  
d. spiced eel.


7. ___ What are sugarplums?
a. chocolate candies, 
b. evil fairies,  
c. baked apples,  
d. holiday punches. 


8.___ In 1670, a choirmaster in Cologne, Germany, handed candy canes out to children during church services to keep them quiet. They were meant to resemble bent the ends to resemble

a. a walking cane,  
b. a deacon's hook,  
c. a shepherd's staff,  
d. a wilted evergreen.


9.___ What seasonal character was actually created by Montgomery Ward in the late 1930's for a holiday promotion?

a. Frosty the Snowman,  
b. Rudolph the Red-nosed Reindeer,  
c. Ebenezer Scrooge,  
d. Jack Frost.


10.___ If you received all of the gifts in the song "The Twelve Days of Christmas," you would receive
a. 545 gifts,  
b. 364 gifts,  
c. 288 gifts,  
d. 105 gifts.


11.___ At the time of Jesus' birth, the Roman Caesar was
a. Caesar Tiberius,  
b. Caesar Vespasian,  
c. Constantine I,  
d. Caesar Augustus.


12.___ In A Christmas Carol by Charles Dickens, Scrooge's deceased business partner is
a. Jacob Marley,  
b. Martin Chuzzlewit,  
c. Bob Cratchit,  
d. Benjamin Havisham.


13.___ The setting for the film A Christmas Story is a town in Indiana, but the movie was actually filmed in
a. New York City,  
b. Cleveland, Ohio,  
c. Chicago, Illinois,  
d. Louisville, Kentucky.

14.___ The "major award" in A Christmas Story is based on a real lamp: an illuminated
a. Tiffany original,  
b. Victorian brothel replica,  
c. Nehi soda logo,  
d. Marilyn Monroe souvenir.

15.___ A Tannebaum is
a. mistletoe,  
b. a wreath,  
c. a Christmas tree,  
d. a dance.

 
16.___ One of the most traditional Christmas dinner entrees in early England was
a. sturgeon,  
b. the head of a pig,  
c. mutton pie,  
d. venison stew.

17.___ Beginning in medieval times and through the Victorian era, "Hot Cockles" was a popular Christmas guessing game in which a player was blindfolded and
a. struck by others,  
b. kissed by others, 
c. whispered to by others,  
d. made to drink alcohol by others.

18.___ The Christmas story Bible verses come from the scriptures of Matthew and
a. Luke,  
b. John,  
c. Mark,  
d. Bocephus.


19.___ The popular Christmas song "Jingle Bells," compose by James Lord Pierpont in 1850, was actually written to celebrate
a. New Year's,  
b. Halloween,  
c. Thanksgiving,  
d. birthdays.


20.___ According to Norse myths, if enemies met by chance beneath mistletoe in a forest, they
a. immediately fought to the death,  
b. each offered a virgin sacrifice to Odin,  
c. laid down their arms and maintained a one day truce,  
d. left each other in lasting peace.




Answers:  1. a   2. b    3. a    4. d    5. c     6. c    7. a   8. c    9. b   10. b   11. d   12. a   13. b   14. c   15. c   16. b   17. a    18. a   19. c   20. c   

      
Post a Comment