Google+ Badge

Wednesday, October 9, 2013

"They Say It's Your Birthday!" Happy 73rd, John: The Lennon Trivia Quiz





John Lennon 73rd Birthday Trivia Quiz

Today John Lennon would have been 73 years old. To commemorate the date, here is a John Lennon Trivia Quiz. How we miss John and his music. The answers to the quiz are provided after the test. Have fun, give peace a chance, and keep imagining.


1. ___ When he was 4 years old, John Lennon's parents separated and he ended up living with

a. his Uncle Ted
b. his Aunt Mimi
c. his Grandma Betty
d. his Sister Flo

2. ___  John's father was

a. a musician
b. a minister
c. a traveling salesman
d. a merchant seaman

3. ___  John's mother Julia bought him his first guitar in 1956, a

a. Gallotone Champion
b. Gibson acoustic
c. Sears Stinger
d. Gretsch Country Gentleman 

4.  ___ Lennon was devastated when his mother was fatally struck by a car driven by

a. an off-duty police officer
b. a drunk teenager
c. John's father
d. John's brother

5. ___ Elvis Presley's explosion onto the rock music scene inspired a 16-year-old Lennon to create the skiffle band called the Quarry Men, named after

a. John's school
b. a Liverpool swimming spot
c. English royal guards
d. a British subway system

6. ___ George Harrison joined the band as lead guitarist, even though Lennon thought Harrison (at 14 years old) was too young to join the band, so McCartney engineered a second audition

a. at the Cavern Club
b. on the upper deck of a Liverpool bus
c. at Paul's house
d. at the local library

7. ___ 18-year-old Lennon wrote his first song, "Hello Little Girl," a UK top 10 hit for

a. Gerry and the Pacemakers
b. Brian Poole
c. The Sunnytime Skiffle Band
d. The Fourmost

8. ___ What inspired the Quarry Men to change their name to the Beatles?

a. Dick Clark's American Bandstand
b. Paul's conversation with his girlfriend
c. a folk recording titled "Beatnik Fly"
d. Buddy Holly's group, the Crickets

9. ___  Who was the Beatles' manager from 1962, who had no prior experience of artist management, but who had a strong influence on their early dress code and attitude on stage?

a. Brian Epstein
b. George Martin
c. Andrew Loog Oldham
d. Sir Nanker Nibbitts

10. ___ In August 1962, John married this lady, divorced her in 1968, and remarried her the following year, on March 20, 1969.

a. Layla Boyd
b. Cynthia Powell
c. Marianne Faithful
d. Cynthia Shaw

11. ___ In addition to playing on Bruce Channel's hit "Hey! Baby," this man instructed John Lennon on the finer points of blues harmonica playing.

a. Delbert McClinton
b. Wilbert Harrison
c. Sonny Boy Williamson
d. Howlin' Wolf

12. ___ The Beatles gave up touring after an August 29, 1966, concert at

a. New York's Madison Square Garden
b. Houston's Astrodome
c. San Francisco's Candlestick Park
d. Pittsburgh's Three Rivers Stadium

13. ___ The original Strawberry Field was

a. part of New York City's Central Park
b. a Salvation Army home in Liverpool
c. a farm in London
d. a club near Berlin


14. ___ The Beatle's breakup was kept secret until Paul McCartney announced his departure in April 1970, a month before the band released the album

a. Abbey Road
b. Let It Be
c. Yellow Submarine
d. Rubber Soul

15. ___  John Lennon and Yoko Ono moved to the United States in September 1971, but were constantly threatened with deportation by the Nixon Administration. Lennon was told that he was being kicked out of the country due to

a. Communist sympathies
b. anti-religious remarks
c. income tax evasion
d. a marijuana conviction in Britain

16. ___  22 year-old May Pang became John's and Yoko's personal assistant. After she had been working with the couple for three years, Ono confided that she and Lennon were becoming estranged from one another. She went on to suggest that Pang should begin a physical relationship with Lennon, telling her, "He likes you a lot." Lennon and Ono met Pang in 1969 at

a. ABKCO Records where she was a receptionist
b. an art exhibit featuring Yoko's work
c. a peace rally in Central Park
d. Columbia University where she was a business student 
 
17. ___ While Lennon was recording Mind Games in 1973, he and Ono decided to separate, leading to the infamous "Lost Weekend" in L.A. and New York. Then, Lennon was drinking heavily and his alcohol-fueled antics made headlines. During this time, John got in lots of trouble with his musical buddy

a. Elton John
b. Ringo Starr
c. Frank Sinatra
d. Harry Nilsson 

18. ___  Lennon and Ono reconciled in 1974, and she gave birth to their only child, a son named Sean, on

a. Lennon's birthday
b. Ono's birthday
c. Christmas Eve
d. George Harrison's birthday

19. ___ Lennon co-wrote and provide guitar and backing vocals for the David Bowie's first U.S. number one on January 1975's recording of

a. "China Girl"
b. "Suffragette City"
c. "Young Americans"
d. "Fame"

20. ___ Whose Inaugural Ball did John Lennon and Yoko Ono attend?

a. George H.W. Bush
b. Jimmy Carter
c. Richard Nixon
d. Bill Clinton

21. ___ What was NOT a part of John and Yoko's political activism?

a. the "Bed-In for Peace" anti-Vietnam demonstration at the Amsterdam Hilton Hotel
b. efforts for the family of James Hanratty, hanged for murdering U.K. scientist Michael Gregsten
c. rally for John Sinclair, co-found of the White Panther Party for selling two joints of marijuana
d. garbage workers' strike in Memphis, Tennessee

22. ___ Lennon declared his favorite album to be 

a. "Odessey and Oracle" by the Zombies
b. "Saturday Night Fever" by the Bee Gees and others
c.  "Safe as Milk" by Captain Beefheart & The Magic Band
d. "Rumors" by Fleetwood Mac

23. ___ Lennon's assassin, Mark David Chapman, was incensed by John's

a. political stand on Vietnam
b. breakup with the Beatles
c. "more popular than Jesus" remark
d. residency in New York City

24. ___  At around 10:50 P.M. on December 8, 1980, Chapman shot Lennon in the back four times at the entrance to John's New York apartment. John and Yoko were returning from a recording session where they were mixing the Ono song

a. "The Endless Day"
b. "New York Affair"
c. "Walking on Thin Ice"
d. "Son of Mine'




======================================================================






 

ANSWERS:

1.  B     2.  D    3.  A     4. A     5. A     6.  B     7. D     8. D     9. A     10. B     11. A    12. C     13. B
14. B   15. D   16. A   17. D    18. A   19. D   20. B   21. D     22. C    23. C     24. C



Post a Comment